10 Şubat 2011 Perşembe

Neden Esmer Değil?

Aslında nasıl bir başlık seçeceğimi ben de tam kestiremedim. İnsan hemcinsleri hakkında, üstelik gayet tartışmalı bir konuda yazarken başlığı da haliyle nasıl daha düzeyli atarım diye düşünmeden edemiyor.

Açıkçası Türk dizilerini çok takip eden birisi değilimdir. Nedenleri gayet açık. Uzun reklamlar, boş bakışlarla geçen sahneler vs. vs... Ancak annemin de etkisiyle arada gözüm kayıyor. Bu yazımdaki konum dizilerdeki kötü karakterlerin neden belirli olarak sarışın ya da kızıl olduğu...

Herhangi bir saç rengine sahip insanlarla ilgili kompleksim yok. Sarışın da değilim kızıl da ama alışıldık bir şekilde dizilerde kötü karakterleri neden hep açık renk saça sahip insanlar oynuyor?

Türk kadınlarının geneli esmer ya da kumral olduğu için gibi bir yanıt gelebilir aklınıza ama yabancı yapımlarda da sarışın kötü kadın idolü birçok yapımda yerini alıyor. Ha, tabii ki esmerlerinde olduğu yapımlar yok mu diyeceksiniz. Elbette ki var ancak açık renk saça sahip olanlar kadar değil diyebilirim. Türk yapımlarından örneklere bakacak olursak belki daha açıklayıcı bir yazı sunmuş olurum.


İsterseniz şu sıralar en popüler olanla başlayalım. Muhteşem Yüzyıl'ın Hürrem'i Meryem Uzerli... Saçları dizideki halinden daha koyu olsa da Hürrem'in karakterine bürünmek için mecburen kızıl saça razı olmuş hanım kızımız. Gerçi tarihteki kayıtlarda Hürrem Sultan'ın kızıl saçlı olduğu belirtiliyor ama buna değinmeden geçemezdim.


Yılın Kötü Kadın Oscar'ına en yakın ismi elbette ki Öyle Bir Geçer Zaman Ki'nin Carolin'i Alman yıldız Wilma Elles... Uzun sarı saçlarıyla ve mavi gözleriyle gördüğümüz ilk anda bir karışıklık çıaracağını anlamıştık. Ali Kaptan'la beraber yaptıkları bizi hiç de haksız çıkarmadı.


Adını Feriha Koydum dizisinde Hande rolünü üstlenen Ceyda Ateş'e kötü kadın karakteri resmen yapıştı kaldı. Daha sezonun başında Yer Gök Aşk'ta izlediğimiz bu saçları sonradan sarışın bayanı daha çok dizilerde kötü kadın rollerinde, sevgilileri ayırmaya çalışırken göreceğiz bakalım.


2. sezonunu yaşayan Hanımın Çiftliği'nin mağrurlu Halide'si... Güllü'ye az çektirmeyen, Kemal için katil olmayı göze alan bu kadın, daha çok terör estireceğe benziyor. Reklamlarda daha koyu bir saçla ekranlara gelen Ebru Özkan dizi için saçında ufak bir değişiklik yapmış. Öyle değil mi?


Ona, kötü kadın denir mi diye düşünüyorum da sonuç olarak, kötü olsun da Yahşi Cazibe'nin Simge'si gibi olsun demekten kendimi alamıyorum. Replikleri dilden dile dolaşan, her hareketiyle güldüren bu karakter için Hande Katipoğlu saçlarından fedakarlık yapmış. Yakışmış da doğrusu...

Listeyi böyle uzatabilirim. Belki haksız belki de abartmış olabilirim. Aslında benim asıl merak ettiğim bu konuda sizin neler düşündüğünüz. Lütfen paylaşır mısınız?

1 yorum:

  1. adını feriha koydumun handesine daha çok dizilerde kötü kadın olarak göreceğiz demişsin ama son dizisinin fragmanını gördüm pek kötü kadına benzemiyo tabuları yıkmaya çalışıyolar galiba ama konduramıyorum ya handeye masum kız rolünü:D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...