15 Aralık 2011 Perşembe

Topuklu Ayakkabı İle Yürümek Bir Sanattır!


Var mı itirazı olan? Varsa çıksın meydana bakim. Alalım boyunun ölçüsünü... Hem topuklu hem de topuksuz olarak...

Ortaokul yıllarımda Spice Girl ayakkabıları diye bir moda çıkmıştı bizim okulun kızları arasında. Yaklaşık 10 santimetreye ulaşan -evet, gerçek- dolgu topuklu ya da şimdiki sosyetik tabirle platform topuklu ayakkabılar giyerdik. Üstten görünüşü bildiğimiz spor ayakkabıları anımsatan bu ayakkabılar, yandan bildiğiniz bir çift yüksek topukluya dönüşüyordu.

Okuduğum okul gelir seviyesi bakımından çok düşük bir semtte olduğu için, bizim gelir seviyesi de bu semte orantılı olarak, ben de birçok arkadaşım gibi bu sevdaya biraz geç ulaşmıştım. Ankara'da oturanlar bilir, Ulus'taki Samanpazarı birçok yerden daha uygun fiyatlı mağazalara sahiptir -en azından bizim çocukluğumuzda öyleydi. - ve çeşit olarak da birçok alternatif sunar. Neyse bir bayram alışverişi sırasında ben de bu ayakkabılardan bir çifte sahip olmuştum.  

İşin ilginç yanı annem ve babam o ayakkabıları alırken bana hiçbir tepki göstermemişlerdi. Üstelik benim gibi sakar bir yapıya ve dengesiz bir yürüyüşe sahip biri için bu bir mucize... Kardeşim de öyle... Zira kendisi topuklu ayakkabılarımla dalga geçmeyi pek sever. Eğer benim şu an 12-13 yaşında bir kızım olsa ve benden o tarz ayakkabılar almamı istese herhalde zılgıtı yerdi. Hele ki benim gibi sakar bir bünyeye sahipse... Sanırım annemle babam, kız hevesini alsın diye düşünmüş olmalılar.

Aklıma nereden geldi bilmiyorum, internette Spice Girls Shoes diye arattığımda o kadar garip modellerle karşılaştım ki benim ve arkadaşlarımın giydiği ayakkabılar, tasarım harikasıymış. 10 santimetreye ulaşan topuklularla çok rahat kullandığımı hatırlıyorum. Hatta bir keresinde ağaca bile çıkmıştım o kadar yani... Ayakkabıları bir sene neredeyse her gün kullandıktan sonra, nasıl becerdiğimi hatırlamasam da topuklarından birini yediğim için emekliye ayırmak zorunda kalmıştık. Sonra onun yerini başkaları aldı tabi...

Geldi lise yılları ve ben ne yazık ki spor ayakkabılara radikal bir dönüş yaptım. Okulda, alışverişte, her yerde spor ayakkabı... Düğünde bile düz tabanlı, kolej tarzı dediğimiz ayakkabılardan vazgeçemedim. Üniversite hayatında da pek değişmedi bu sistem... Hatta spor ayakkabıları kenara alıp, dümdüz tabanlı Converse'lere geçiş yaptım. Bitirme tezimi bile düz tabanlı bir ayakkabı ile yaptığımı hatırlıyorum. Bu konuda bu kadar takıntılı bir duruma gelmiştim anlayacağınız.  


O günler iyiydi, rahattı, güzeldi ama benden önemli bir şeyi de götürdü. Topuklu ayakkabılar üzerinde, düzgün bir şekilde yürüyebilmeyi... Diyeceksiniz ki nereden başladı bu topuklu mevzusu. Eğer yukarıdaki resimdeki ayrıntıya dikkat ederseniz nedenini anlarsınız. Boyu 1.60 civarında seyreden tipik Türk kadınının yanında rakımı 2 metreye yaklaşan birini düşünün. Topuklu giymek zorunda değil kimse ama insanın da kendine güveni bir yere kadar. Gelsin artık platformlar, yüksek topuklu ayakkabılar... Bizim gibi Converse gençliği de alsın başına belayı.

Topuklu giymenin tek nedeni bu değil elbette. Kimisi daha zarif durduğu için sever, kimi moda için, kimi de gerçekten düz ayakkabıyla yürüyemediği için ki son bahsettiğim gerçekten doğru. Düz ayakkabıyla yürüyemeyen insanlar da tanıdım ben. Ancak topuklu seçmek bir işkence. Ya tarak kısmı sıkar, ya topuğu dengesizdir ya da aradığınız modeli bir türlü bulamazsınız.

Başlıkta topuklu ayakkabılarla yürümek sanattır dedim ama sanat kısmını pek açıklayamadım. Bunun için size en güzel örnek yine Hazal Kaya'nın yürüyüşü olacaktır. Kız zaten normalde de öne doğru düşecek gibi yürüyor, bir de rolü gereği 10 santimlik topukluları giyince ortaya çıkan manzarayı siz düşünün. Topuklunun üzerinde bir şekilde durursunuz ama asıl önemli olan zarafeti kaybetmemektir.

Gelelim benim topuklularla aramdaki ilişkiye... Anladığınız üzere pek de iyi değil ama çok da kötü sayılmaz. İlginçtir ki aramızı düzelten yine bir topuklu ayakkabı oldu. Üstelik mecburiyetten falan da alışmadım buna. 

Geçenlerde bir blogda topuklu ayakkabılarla yürüme kursu açılsa giderim konulu bir yazı okumuştum. Öyle bir kurs elbette yok ama ona bencer bir şey var.

Aranızda dans dersleri alan varsa ya da en azından kursa, gruplara katılanlar olduysa duymuşlardır. Ayak ölçüsü alınarak, kişiye özel ayakkabılar yapılır. Bu ayakkabılar, ayak tabanına tam oturur ve tarak kısmını da kavrayarak denge sorununu ortadan kaldırırlar. Zaten fark ederseniz bütün dansçıların ayağında en az 5 santimlik topuklular vardır ve onca akrobatik hareketi o topuklularla çok rahat yaparlar.

Diyeceksiniz ki ben bunun için kursa mı gideyim? Hayır, gitmeye gerek yok. Tanıdığınız bir ayakkabıcıya gidip ayak ölçüsünü aldırarak, kendinize özel bir ayakkabı yaptırabilirsiniz. Dans ayakkabısı olmasına da gerek yok. Siz hangi modeli isterseniz, ayakkabıcılar onu yapar, koyar önünüze.

Son olarak şimdilerde kafayı taktığım ayakkabıyı koydum buraya. Platformlar diğer ayakkabılardan daha rahat bunu hepimiz biliyoruz. Ben de deneyip göreceğim bakalım nasıllar...

Peki, sizin topuklularla aranız nasıl? 

6 yorum:

  1. Daha yeni dopukluyla dışarıdan gelmiş biri olarak bu savaşı ben kazanıcam !! Sevgilimle de aramda 12 cm fark var bu farkı gayet iyi kapatıyorum ben eehe :D Ama cidden toopuklu giydiğimde keşke boyum 165-170 olsaydı diorum hani..
    www.nzlsyn.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Sen yine iyiymişsin Naslı. Bence aranızdaki fark ideal. Benim amcamla yengem aynı boyda ve bu nedenle yengem bütün topuklularını emekliye ayırdı.

    YanıtlaSil
  3. ben düz ayakkabıyla yürüyemeyenlerdenim. düz ayakkabıyla araba da kullanamam. topuklu ayakkabı üzerinde -ayağıma vurmadığı sürece- her türlü ekşını gerçekleştirebilirim :) ama tabi düz ayakkabıları da bepenip alıyorum ama malesef 1-2 kez giydikten sonra bekleme moduna giriyorlar..
    not: topuklu ayakkabı silahtır ;)

    YanıtlaSil
  4. Selam Isabel... Ben de senin gibi olmayı öyle isterdim ki... Silah konusunda da haklısın. Bir araştırmaya göre erkekler topuklu ayakkabı giyen kadınları daha seksi buluyorlarmış. :D

    YanıtlaSil
  5. tıpkı sizin gibi uzunca yıllar ki bu uzun yıllara üniversitenin bitimi de dahil devamlı spor ayakkabı giyen biri olarak balomda topuklu ayakkabı giymek beni mahvetmişti.abimin düğününde ise şimdiye kadar gördüğüm en topuklu ayakkabıyı alıp giymiştim ( canım benim pek güzellerdi ama :) ) ama tabiki ayaklarım mahvoldu 3 aydır ayak tırnaklarım dökülüyor ve sanırım eski hallerine gelmeleri 1 seneyi bulur . sırf bu korkumu yenmek ve topukluyla yürümeye alışmak için bu seneki botumu topuklu aldım başta biraz zorlandım ama şuan iyi durumdayım alıştım :) gerçekten topuklu ayakkabıyla uzun zaman iş yapmak çok yorucu ve ayak sağlığını zedeleyen bir şey bunu tüm sağlıkçılarda söylüyor. hakkıyla giyebileni tebrik ediyorum tabi ki :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de bu sene topuklu botlar aldım ama düzlerden hala sıra gelemedi. Arada giyiyorum ama yağmurlu çamurlu havalarda pek tercihim değil. :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...