16 Ocak 2012 Pazartesi

Another Earth: Başka Bir Dünya Var Mıdır?


"Evrenin herhangi bir yerinde, dünyanın, hatta insanların bile birer eşinin olduğunu öğrenseniz ne yaparsınız?"

Another Earth hakkında ilk söyleyeceğim şey kesinlikle bir uzaylı filmi olmadığıdır. Fragmanı izleyip yanılgıya düşmeniz çok muhtemel... Film, uzaylı temasıyla görücüye çıksa da, aslında anlatmak istediği insan psikolojisiyle ve ikinci şanslarla alakalı...

Filmin konusu; Rhodo, Mit bursunu kazandığında daha 17 yaşındadır ve o zamanlar her şeyin mümkün olabileceğine inanmaktadır. Aynı dönemde uzayda yeni bir gezegen keşfedilmiş ve bu gezegenin dünya ile benzer özellikler taşıdığı anlaşılmıştır. Bu da Rhodo'nın umutlarını artırmaktadır. Ancak genç kız, bir trafik kazasına sebep olduğunda bütün hayalleri, umutları, hayatı bir anda alt üst olur. Filmde bu olaydan sonra Rhodo'nın duygusal çekişmeleri, hayata dair yeni hisleri ve yeniden umut etmek için çabalaması anlatılmaktadır.


Macera ve uzaylı filmi seven birçok izleyici için umut vaad eden bir film değil. Ancak insan psikolojisini baz alan yapımlardan hoşlananlar için tavsiye edilecek bir film Another Earth... Açıkçası benim gibi uzaylı filmlerinde maceradan hoşlanıyorsanız, biraz sıkılabilirsiniz. Ben ara sahnelerde çok sıkıldım şimdi.

Bilimsel yollarla açıklamaya gidecek olursak, kozmik sapmalar sonucu bizlerden uzayda birer tane daha olduğunu düşünün... Diğer biz, bizim yaptığımız hataları yapmış mıdır? Hayatı bizimkisinden daha iyi ya da kötü müdür? Onun yaşamı nasıldır? İnsanlar uzaylı fikrine alışamamışken, ben böyle bir olasılığı düşünemiyorum. Olsa da fena olmazdı hani. Gider gelir, birbirimizi ziyaret eder, sırlarımızı paylaşır, hatta kız alır, oğlan evlendirirdik. Türkler Uzayda(!) gerçek olurdu bir manada...


Son olarak filmin soundtracki hakkında da bir iki laf edeyim. Filmde müzik denen bir şey yok aslında. Sadece başlangıçta dinlediğimiz,  The First Time I Saw Jupiter'i çok beğendim. Onun dışındakiler bunun gibi dram öğesi zaman zaman tavan yapan bir film için uygun değildi. Kötü müzik seçimi, sahnelerin donuklaşmasına ve duyguların yeterli bir biçimde aktarılmamasına neden oldu.

Peki, siz Another Earth'ü izlediniz mi? Başka bir dünya fikri size nasıl görünüyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...