8 Mayıs 2011 Pazar

Çöl Çiçeği: "Somali Çölü'nden New York Podyumlarına Bir Hayat"


Liseye giderken konusunu arkadaşımdan öğrendiğim ancak adını bilmediğim bir kitaptı "Çöl Çiçeği"... Hep aklımın bir köşesindeydi ancak gittiğim kitapçılarda izine raslayamadım. İnternetten bulup, idefix'ten aldığım gün ne kadar sevindiğimi anlatamam.

Kitapta model Waris Dirie'nin gerçek hayat hikayesi anlatılıyor. Öyle bir hayat ki çölün ortasındaki çobanlık yaşamından, önce Londra daha sonra New York'a uzanıyor. Bazen kitapların arkasında ya da önsözlerinde gerçek bir hayat hikayesi, zorluklarla mücadele, yokluktan bugüne gibi yazılar görürüz. İnanın bana, çoğu benim için abartı kelimelerden ibarettir. Ancak bu kitabı okuyup bitirdiğimde kapağına ne yazarsanız yazın hepsinin doğru olduğuna dair altına imzamı atabilirim.  

Waris Dirie, Somalili bir ailenin 12 çocuğundan birisi... Diğer birçok Somalili kız gibi 5 yaşında sünnet edilmiş. 12 yaşındayken, babası onu 60 yaşlarındaki yaşlı bir adamla evlendirmek isteyince evinden kaçıp, önce birkaç akrabasında, daha sonra Londra'daki teyzesinin yanında almış soluğu...

Londra'da bir fotoğrafçının onu keşfetmesiyle soluğu moda dünyasında alan Dirie, bir süre sonra New York'tan Milano podyumlarına, defilelerin aranan isimlerinden birisi olmuş... 

1998 Yılın Kadını seçilmiş ve Birleşmiş Milletler temsilcisi olmuş. Kendi hayatını anlattığı kitabı "Çöl Çiçeği" dünya çapında satış rekorları kırmış. Bendeki kitap 17. basım olarak görünüyor ki Türkiye gibi kitap okuma oranının az olduğu bir ülkede çok iyi bir satış rakamı elde etmiş.

Podyum ışıklarına rağmen Waris çoğu zaman Somali'deki basit yaşamına özlem duyuyor. Ülkesini, ailesini ve geride bıraktığını düşündüğü onca şey zaman zaman onu rahatsız etse de onun kaderinin çok daha farklı, daha kutsal bir şey için farklı olduğunu biliyor. Nitekim en azından bu kitabı yazıp yayınlayarak kendi kadınlarının sözcüsü oluyor. Seslerini duyuruyor.

Waris'in hayatı öyle güllük gülistanlık değil ne yazık ki... Özellikle Somalili kadınların neler yaşadığıyla ilgili çok yerinde tespitleri var. Günlük hayat resmen onların omuzlarının üzerinde...  

Bilmeyenler için kızlarda sünnet olayı Somali'de çok yaygın... Klitorisin kesilmesiyle yapılıyor ve çoğu zaman sünnet edilen kız ya kan kaybından ya da enfeksiyon kaparak ölüyor. İlkel koşullarda yapılan bu operasyon resmen cinayetten farksız. Erkeklerin evlenmek için bakire kız araması nedeniyle kızlar ailesinin de zoruyla sünnet ettiriliyor.  

Tavsiye eder miyim? Kesinlikle ederim. Alın, okuyun ve ne demek istediğimi siz de anlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...