31 Ocak 2012 Salı

2011'in Favorileri {Film, Dizi, Kitap ve Oyuncular}


"And The Oscar Goes to..."

Hep böyle bir cümle kurmayı istemişimdir. Hadi ne duruyorsunuz.. Kırmızı halılar serilsin. Herkes son moda, özel tasarım kıyafetlerini ve ayakkabılarını giyip, arzı endam etsin.

Bu aralar bloglarda sık sık 2011 yılına ait hafızada kalanlar, çok beğenilenler, favoriler, kötüler tarzında yazılar görüyorum. Ben de kendi açımdan 2011'in en iyileri ve en kötülerini yazmak istedim. Tabi Peri TV'de birçok konudan bahsettiğim için yazıda haliyle ikiye ayrıldı. Biri film, kitap yorumlarımı yazdığım bu yazı, diğeri de çok yakında ekleyeceğim, makyaj malzemeleri ve cilt bakım ürünleriyle ilgili olan diğer yazı... Eh, başlayalım öyleyse...

Kısa bir genelleme yaparsam; 2011 yılı benim için aslında dizi yılı oldu desem yeridir. Amerikan ya da Uzak Doğu yapımı birçok diziyi izledim. Kimisi yarıda kaldı, kimisi sezon finalini yaptı. Benim içinse bazıları çok iyi, bazıları da vasatın oldukça altındaydı. Kitaplar da yine aynı şekildeydi. Sadece film açısından oldukça fakir bir yıl geçirdim. Dizilerle aradaki açığı kapattığımı düşünüyorum.


Yılın Amerikan Dizisi: Once Upon a Time

Once Upon A Time, yılın son aylarında yayına başlayan bir diziydi. Fantastik tarzında olan bu dizinin şu yazımda tanıtımını yapmıştım. İlk birkaç bölümde acaba devam etsem mi diye düşünürken, masallara getirilen günümüz yorumlarında bir yapımı izlemenin değişik bir tat vereceğine karar verdim. Sonuç olarak dizi beni hayal kırıklığına uğratmadı. Hatta bu kategoride Game of Thrones'a da fark attı.


Yılın Uzak Doğu Dizisi: Protect The Boss

Sanırım zorlanmadan seçtiğim tek kategori buydu. Protect The Boss hem bu yıl içinde, hem de şimdiye kadar izlediğim birçok Uzak Doğu yapımı arasından sıyrıldı. Hem konusu, hem oyuncularıyla gönlümde taht kurdu desem yeridir. Komedi tarzında başlayıp, drama bağlayan Kore dizilerinden baygınlık geldiği için Protect The Boss benim için milattır. Bu kadar güzel bir dizi daha yayınlanır mı bilmem. Umarım yayınlanır.


Yılın Amerikan Filmi: Black Swan

Ne yalan söyleyeyim, bu tarz filmleri aslında pek sevmiyorum. Benim için ya hareket ya korku olacak gerileceğim ya da romantizmin dibine vurulacak ağlamaktan gebereceğim. İç çekişmelerle dolu, insanların hırslarından bahseden, sürekli acaba ne olacak sorusuyla dolu filmler beni biraz bayar. İşin özü bu... Felsefeye de gelemem. Ancak Black Swan nedense bu özellikleri taşıyor olmasına rağmen bu senenin unutulmaz filmleri arasından sıyrıldı. Tabi, bunda benim bu sene fazla film izlememiş olmamın ve başrol oyuncusu Natalie Portman'ın da rolü büyük...


Yılın En İyi Erkek Oyuncusu  : Sean Bean

Game Of Thrones dizisiyle bu sene doya doya izlemiştim kendisini. Zaten Sean Bean'i ne kadar sevdiğimi blogumdan az çok anlarsınız. Ancak 2011'de sevilmesinin nedeni bu değildi. Ben, kendisini Game Of Thrones'ta ilk defa baba rolüyle gördüm. Hep yalnız savaşçı ya da kötü karakterlere hayat verdiği için biraz yadırgamıştım başta ama o rolün altından da kolaylıkla kalktı. Eh, kendisine bir alkışı borç bilirim.


Yılın En İyi Kadın Oyuncusu : Maggie Q.

Maggie Q. benim lise yıllarından beri çok severek izlediğim bir bayan. Güçlü karakterleri, duygusal şekilde aktarmayı çok iyi başarıyor. 2010'da yayınlanmaya başlayan Nikita dizisi ve 2011'de çekilen Priest filmiyle de bu özelliğini sürdürdü.


Yılın Kitabı: Çöl Çiçeği

Kitabın edebi bir yanı yok. Aksine oldukça basit bir dille yazılmış ve olayların akış çizgisi de belli bir sırada değil. Konusu Çöl Çiçeği'ni unutulmazlar arasına sokuyor. Somali'de çölün ortasındaki yaşamdan sıyrılıp, Londra'ya oradan da New York podyumlarına uzanan Waris Dirie'in gerçek yaşam öyküsü anlatılıyor. 2011'de açıkla boğuşan Somali'yi biraz merak ediyorsanız alıp okuyabileceğiniz bir kitap...


Vazgeçilmezler: Merlin, Sophie Kinsella Kitapları ve True Blood

2011'de de tercihlerimde bir değişme olmadı ve 4 sezondur devam ettiğim Merlin ve True Blood'un geçen sene yayınlanan bölümlerini de zevkle izledim. Beni yanıltmadıkları ortada... İki dizinin yeni sezonlarını dört gözle bekliyorum.

2011'de seri şeklinde devam eden kitaplara -Gündüz Ölüsü gibi- devam etsem de, geçen sene Sophie Kinsella'nın Alışverişkolik serisi dışında tüm romanlarını okudum. Hem de bayıla bayıla... Bu kadın zaten seri yazmasın. Tek kitaplık romanlarına devam etsin.  


Tutunamayanlar: Secret Garden, Gece Evi Serisi, Nikita

K-Drama olan Secret Garden hakkında birçok yerde çok güzel yazılar okudum. Bu kadar ilgi çeken bir dizinin beni etkilemesini bekliyordum açıkçası. Beklentimi fazla yüksek mi tutmuşum ne? Diziyi izlemeye başladım ama nedense beni sarmadı. Aynı şey Nikita içinde geçerli... İlk sezonu ışık hızıyla bitirdiğim dizinin, ikinci sezonuna bir türlü heves edip başlayamadım. Hatta çok sevdiğim başrol oyuncusu Maggie Q.'ya rağmen...

2011'de de geleneğim değişmedi. Vampir kitaplarını çok sevdiğimi bilirsiniz ama Gece Evi Serisi benim için nefretlik... Valla yazar hanımlar kusura bakmayın ama olmamış. Taklit bir kitap olmasının yanı sıra, bana yeni bir şeylerde vaad etmediği için seriyi okumayı bıraktım.

Eh, ben de merak ettiğim bloggerların -ya da wordpress kullanıcıları mı demeliyim- 2011 yılı enlerini öğrenmek istiyorum. Darkangelhome, Hikaruivy ve Metropol Günlüğü'nün 2011 yılında aklında yer eden yapımlar neler acaba?

Bu istek sadece bu üç bloga özgü değildir. Bu yazıyı okuyan herkes 2011 yılının kendisi açısından unutulmazlarını yazabilir.

7 yorum:

  1. harika seçimler! gerçi once upon a time'ı ben hala izlemedim, ama sürekli övüldüğüne göre (ve sen de yılın dizisi seçmişsin, hem de game of thrones'u bile 2liğe layık görerek!) en kısa zamanda başlamak şart oldu... PTB benim için de yılın kore dizisiydi (sanırım... SKKS'nin 2010 mu 2011 mi olduğuna bi bakmam lazım :) ) black swan, sean bean konularında da altına imzamı atarım. ama çöl çiçeği'ni okumadım, maggie q'nunsa ne nikita'sını izledim ne de priest'i... eh, bana öneri olmuş oldu bunlar. teşekkür ediyorum bu güzel öneriler ve mim için, en kısa zamanda yapacağım ;)

    YanıtlaSil
  2. Hmmm yukarıda saydığın yapımların -Secret Garden dışında- hiçbirini izlemedim. Evet malum nedenlerden dolayı senin %70 ini hastanede geçirdik biliyorsun. Şimdi şimdi listemdeki dizileri eritmeye başladım. Bu yüzden benim 2011 listemden hayır gelir mi bilmem ama yine de hazırlamaya çalışırım canım :)

    YanıtlaSil
  3. Selam Hikaruivy...

    Bence kesinlikle izlemelisin Once Upon a Time'ı. Aynı şekilde Çöl Çiçeği'ni de okumanı tavsiye ederim. Amerika'da rahatlıkla bulabilirsin kitabı. SKKS neyin kısaltması bu arada? Ben de bir göz atayım eğer izlemediğim bir yapımsa... Benim mimi başlatma amacım zaten en iyilerin belirlenip yazının okuyanlara tavsiyede bulunuyor olması. Çünkü ne yazık ki bloglarda yayınlanan her yazıyı okuyamıyorum.

    @Darkangel Biliyorum Yasemin Abla... Sen gene de yaz. Çünkü senin tavsiyelerine güvenirim bilirsin. Bunlara da bir göz atmış olursun hem.

    YanıtlaSil
  4. Ah, bu mim için teşekkür ederim dostum :) Yalnız bu aralar çok yoğun olduğum için senin gibi detaylı ve güzel yazamam :)

    Eğer yazamazsam seni de mentionlayıp Twitter'da yapacağım bu mimi? Öyle de olur değil mi? :)

    Seçimlerini çok beğendim, hepsi birbirinden başarılı ancak ben Nikita'yı ayılıp bayılarak seyrediyorum hala. Maggie Q'ya hastayım =)

    YanıtlaSil
  5. Selam Lee.

    Meşgulsen yapacak bir şey yok. O şekilde de halledebilirsin. Nikita'ya bir ara bakmayı düşünüyorum. Belki fikrimi değiştirebilirim.

    YanıtlaSil
  6. once upon a time benim biricik dizim herkes dalga geçerdi benle pamuk prenses izliyorum bu yaşta diye ama onlara da izlettim ve onlarda çok beğendi sophie kinsella harika kitapları var hepsi süperdi ve de black swan o filmi ben tavsiye etmem natalie portman'nın en büyük hayranlarındanım ama o nasıl bir konuydu ya psikopat oldum gerçekten film başlıyo ve bitene kadar sen öylece kızın şizofrenliğine bakıyosun mila kunis ve natalie portman o filmi yüceltti bence :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimle aynı fikirleri paylaşan birilerini görmek güzel. Bu sene hep fantastik gittik bakalım 2012 nasıl olacak.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...