31 Ocak 2011 Pazartesi

Black Swan


Vizyona girdiği günden beri fırtınalar koparan bir film bu... Gerek kıyafetleri, makyajları, oyuncuları kadar başroldeki Natalie Portman'ın özel hayatıyla da oldukça gündemde. Peki nedir filmin konusu, bize neler vaad eder ya da neler alıp götürür?

Balerinler için en önemli oyunlardan birisi elbette ki Swan Lake(Kuğu Gölü)'dir. Yıllardır kendini işine adayan, her hareketi kontrollü, kendi halinde bir kız olan Nina(Natalie Portman) bu gösteri için Kraliçe Kuğu seçilir.  Yalnız bu gösterinin diğerlerinden bir farkı vardır; ikiz kardeşler olan Beyaz ve Siyah Kuğu'yu aynı kişi oynayacaktır ki bu neredeyse imkansız bir roldür. Nina tam bir Beyaz Kuğu'yken hocası ona içindeki Siyah Kuğu'yu ortaya çıkarmasını söyler. Böylece duygular ateşlenecek, gösteri layıkıyla sergilenmiş olacaktır.


Natalie Portman'ın harika oyunculuğuyla hayat bulan Nina pembe odası, annesinin kurallarına bağlı, disiplinli bir öğrenci... Peki Siyah Kuğu nasıl ortaya çıkacak? Film Nina'nın Siyah Kuğu'yu yaratmaya çalışırken iç hesaplaşmasını da ortaya çıkarıyor. Öyle ki gerçek ve hayaller birbirine giriyor. Seyirci neyin gerçek, neyin sahte olduğunu anlayamıyor.

Nina kendini tıpkı Beyaz Kuğu gibi yetersiz görürken kendi kendine de zarar veriyor. Yemekten sürekli kaçınması, tenini tırmıklaması, yeni bir beden istemeye çalışması bunun en güzel örneği...


Filmin vermek istediği mesaj çok açık; istediklerimize ulaşmak için geçmemiz gereken tek engel yine bizleriz. Filmdeki karakter de dönüp dolaşıp kendi en büyük düşmanını yine kendisi yaratıyor ve yine kendisi yok ediyor. Sonuç mu? Sadece mükemmellik! Dram olarak başlayan film, sonunda psikolojik gerilime dönüşüyor ki sevenlerine duyurulur.

Kesinlikle izlenmesi gereken bir film... Her yönüyle size bir şeyler katacağına eminim.

2 yorum:

  1. Valla arkadaşım da bende izledim korktuk sonunu getiremedik canım.. :)

    YanıtlaSil
  2. Ama film müthişti oyunculuk kusursuzdu.. Efektlere laf yok :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...