12 Nisan 2011 Salı

Peri Kutusu: Çöl Çiçeği, Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum

Bu haftaki Peri Kutusu'nda diğer isteklerden farklı bir gönderi var. İki kitap... İkisi de genç kız bile sayılmayacak küçük yaştaki kızların yaşadıkları dramı ele alıyor. Ben de en kısa zamanda bu iki kitabı edinip okumayı ve burada yorumlamayı düşünüyorum. Benden önce davranıp okuyan varsa lütfen fikirlerini paylaşsın. 




ÇÖL ÇİÇEĞİ

Waris Dirie, çölde göçebe bir yaşam süren ve kızların sünnet edilmesi gibi gelenekleri hala uygulamakta olan Somalili bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. On iki yaşına geldiğinde, yaşlı bir adamla evlendirileceğini öğrenince, çöldeki ailesini terk ederek kaçar ve onu önce Afrika'daki arkabalarına, oradan Londra'ya ve sonra da ünlü bir model olacağı Amerika'ya götüren ilginç yaşam yolculuğu da başlamış olur.Gündüzleri Naomi Campbell gibi ünlü modellerle çalışan Waris Dirie, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in bir insan hakları elçisi olarak görev yapmaktadır. Fakat o yine de, geceleri, terk etmek zorunda kaldığı vatanı Somali'deki basit yaşamın özlemini çekiyor.


BİR ÇOCUK GELİNİN DRAMI:

BEN NUJOUD

Yemenli Nujoud henüz on yaşındayken evlendirilmek üzere otuzlu yaşlardaki bir adama satıldı. Ailesinden, çok sevdiği kardeşlerinden koparılıp zorla Yemen’in izbe bir köyüne gönderildi. Evlendiği adam kendinden yaşça oldukça büyüktü: tam üç kat. Ailesine Nujoud ergenlik çağına girene kadar ona dokunulmayacağına dair söz verilmişti. Ancak bu söze sadık kalınmadı. Verdiği sözü unutan kocası, Nujoud’un bir genç kız olmasını beklemeden evlendiği gece onunla zorla birlikte oldu. Nujoud gündüzleri kayınvalidesi tarafından, geceleri ise kocası tarafından iki ay boyunca fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldı.

Ve Nujoud bu kâbusu yaşarken yalnızca 10 yaşında bir çocuktu.

Ama Nujoud pes etmedi ve tüm Yemen’e ve başka memleketlerde aynı kadere mahkûm insanlara örnek olacak bir serüvene imzasını attı. Yaşadığı topraklarda eşine benzerine rastlanmamış bir hikâyenin başkahramanı oldu; kocasından boşanmak için gizlice evden kaçarak mahkemeye gitti ve yargıcın kapısını çaldı.

Nujoud’un ailesine ve Yemen geleneklerine meydan okuyuşu ve cesareti tüm dünyada yankılandı ve Orta Doğu’daki tüm genç kızlar için ilham kaynağı oldu.

Ve Nujoud eşsiz hikâyesiyle tüm dünyanın vicdanını bir kez daha sorgulamasına sebep oldu.

Resimler ve açıklamalar: İlknokta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...