27 Nisan 2011 Çarşamba

"Kazıklanmak": Yurtdışından Kozmetik Alışverişi Yasaklandı



Kazıklanmak ne midir?

Kazıklanmak; birileri ceplerini daha fazla doldursun da millet cebinden daha fazla ödesin demektir. Kazıklanmak; vergileri düşürmek yerine, halkı daha da ezmek demektir.
Kazıklanmak son gümrük kanunu demektir.

Biliyorsunuzdur belki, bilmeyenler için de kısaca bir açıklama yapayım. Ani bir kararla çıkan kanunda artık kozmetik ve besin takviyesi tüm ürünlerin hızlı kargo ya da posta yoluyla getirtilmesi yasaklandı. Dahası sadece kozmetik ve besin takviye ürünleri de değil. Cep telefonu, PS, aklınıza gelebilecek her türlü ürünün de getirtilmesi sınırlandırıldı. 

Birkaç ay evvel gazetede bir yazı okumuştum. Türkiye'nin dev kozmetik firmaları internet üzerinden alımlar nedeniyle satışlarının büyük kayba uğradığını belirtmişlerdi. Aynı yazının bir köşesinde de Strawberry gibi sitelerin ciroları yazılıydı.  Şurada yazının tamamını görebilirsiniz.

Blogum adına kozmetik alışverişlerim için konuşmam gerekirse bugüne kadar sadece yerli markaları ve bazı uygun fiyatlı -Maybelline gibi- ithal marka ürünleri buradaki ufak kozmetik dükkanlarından alıyordum. Chanel, Estee Lauder, Dior gibi markaları pek tercih etmesem de az çok ne kadar uçuk rakamlara satıldığını biliyorum.

Hadi kozmetik ürünlerini geçtik diyelim. KDV'si %18 olan bu ürünler dışında doktor tavsiyesi üzerine kullanılan besin takviyesi ürünlere ne dememiz gerekiyor. Bunların ülkeye girmesi için 2 ay beklemek zorunda kalıp bir de fahiş fiyatlar mı ödeyeceğiz.

Dahası cep telefonları, oyun konsolları, giyim, aksesuar bu tip ürünlerinde ya Türkiye'ye gelmesini bekleyeceğiz ya da yılda 5 kez ürün getirme hakkını kullanacağız.

Bu kanunun aslında neden bu kadar çabuk çıkartılıp, yürürlüğe girdiğini aslında hepimiz biliyoruz. Eli güçlü, sırtı kalın kimseler kendi çıkarları için tümden vatandaşın elini kolunu bağlıyor. Üstelik kanun gücünü kullanarak...

Ben şahsen büyük firmalardan alışveriş yapmayı zaten reddeden birisi olarak bu kanunla birlikte çevremde ne kadar insan varsa onları da alışveriş yapmamaları konusunda uyarıyorum. Çünkü bu firmaların artık Türkiye'de tek el olacaklarını düşündükleri için fiyatları daha da uçuk rakamlara çıkaracakları görüşündeyim.

Peki biz ne yapacağız? Sanal alemde çalışmalar giderek artıyor. Facebook'ta Alışveriş Özgürlüğümü Geri Ver adı altında bir grup var. Ayrıca şu linki tıklayarak siz de imzanızı bırakıp kampanyaya yardımda bulunabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...