4 Nisan 2011 Pazartesi

Önce "300 Spartalı", Sonra "Biscolata" Reklamı, Şimdi de "Spartacus"


Başlığa bakıp pek bir şey anlamayabilirsiniz ama yazıyı bitirmeyi başarabilirseniz, nedenini çok iyi anlayacaksınız. Tabi önce şu iki videoyu izleyelim.

İlki 2006 yapımı 300 Spartalı tanıtım videosu...


Bir de şöyle bir şey okumuştum vakti zamanında "Erkekler sizin Victoria Secret mankenleriniz varsa bizim de Biscolata erkeklerimiz var."

Ve ikincisi tabi ki Biscolata reklamı...


Bu yazının konusunu, aklımda bir şimşek gibi çakmasını sağlayan Facebook iletisine öncelikle teşekkürlerimi sunmak isterim. Okumayanı dövdükleri bu ileti aynen şöyle "Gelenin, gideni aratmadığı tek yer Victoria Secret defilesidir." Konu VS mankenleri olunca iletinin altına yazılan yorumları varın siz düşünün.

Ben, doğru bir tespit olmasıyla birlikte eksik olduğunu düşünüyorum şahsen. Gelenin gideni aratmadığı tek yer Victoria Secret defilesi değildir sadece. Tabi eğer erkekler açısından bakıldığında bu şekilde görülmesi çok normal. Özenle seçilmiş, birbirinden güzel kadınlar biraraya toplanmış, üstelik en seksi iç çamaşırları ya da aksesuarlarıyla podyuma salınıvermiş. İnsan tabi ki cennete düştüğünü zanneder. Onları melek olarak görmek de pek yanlış olmaz.

Peki erkeklerin Victoria Secret mankenleri olur da kızlar eksik kalır mı? Aslında ister Ekşi Sözlük, ister İtiraf.com -ki bu iki sitede üyeler rahatça düşüncelerini, yaşadıklarını paylaştıkları için- ya da diğer forum sitelerinde gördüğüm kadarıyla bayanlarında erkeklerden pek aşağı kalmadığını hatta bazı yerlerde abarttığını söyleyebilirim.

300 Spartalı filmi ilk çıktığında İtiraf.com'da şöyle bir itiraf okumuştum -yanlış hatırlıyor olabilirim- Sevgilisinin kendisini artık beğenmediğini düşünen İtiraf kadını düşüncesini şöyle yansıtmış. "Benim manken olmamı bekliyorsun ama sen de 300 Spartalı'dan biri değilsin sevgilim. "  İtirafçının mesaj kutusu ne haldedir bu yazıdan sonra onu da siz düşünün.

Benim gördüğüm kadarıyla 300 Spartalı filmi bunun başlangıcı olsa da sanırım devrim yaratan Biscolata reklamı oldu. Tabi ki sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'ın bu konudaki etkileri tartışılamaz. İnsanlar tuvalete bile giderken, bu sitelerde duyurdukları için içimizde gizli tuttuğumuz o baskı artık dayanamayıp patladı. Erkeklerin sürekli Victoria Secret mankenlerini öne sürüp durmasına daha fazla dayanamayan yurdum bayanları kendi açılarından seslerini duyurdular. Biscolata reklamları bayanların profilinde en çok paylaşılan videolardan birisi oldu. Yorumları da cabası...


Peki bu kadarla sınırlı kalındı mı? Bence hayır... Biscolata reklamı güzel olsa da benim asıl öne sürmek istediğim başka bir yapım daha var. Tabii ki, o da hiçbir bölümünü kaçırmadığım Spartacus dizisi...

Dizide gladyatörler hakkında şöyle bir tabir de yok değil. Birçok zafer kazanmış, adları tarihe yazılmış gladyatörler titan olarak adlandırılıyor. Titanın anlamını bilmeyenler için de dip not: Zeus, alaşağı edene kadar var olan tanrılara verilen admış. Bir rivayete göre de Mitoloji'deki tanrıların kendi güçlerinden feragat edip yarattıkları kendi silahlarıymış. Ne kadar büyük bir gücün göstergesi olduğuna siz karar verin.

Özenle seçilmiş oyuncular, savaşçı kıyafetleri, saç şekilleri ve tabii ki arena da salınmaları... Onlar hakkında da sanal ortamda onca yazı yazıldı, hayran fotoğrafları hazırlandı. Hikaye yazanlar bile oldu. Bizde de köşe yazarları, televizyon eleştirmenleri dizi hakkında az çok bir şeyler yazdı ya da söyledi. Bence pek yeterli değildi ama en azından farkına varmışlardı.

Dizinin ana konusunu hepimiz bilsek de aslında bayanlar açısından bir alanda zirveye taşındı. O da dizi karakterleri olan arena savaşçısı, gladyatörlerdi. Kan ve kumun içinde öyle salındılar ki dizideki bütün kadın karakterler onlarla birlikte olmak için yanıp tutuştu. Aslında dizinin anlatmak istediği bir noktada erkekler nasıl köle kızları kullanıyorsa kadınların da aynı şekilde gladyatörleri kendilerine hedef seçmesi... Böylelikle skorlar eşitleniyor ve kimse birbirinden şikayet edecek duruma gelmiyor.

İşin sonuna gelirsek erkeklerin hep çapkınlıklarından, her gördükleri kıza asılmalarından ya da gördükleri güzel bayana ağızlarının sularının akmasından bıktığımızı söyleriz. Ancak kadınlar çoktan o yolu geçtiler. Biz de sütten çıkmış ak kaşık değiliz. Erkekler, bayanları evde kendini bekleyen hizmetçiler olarak görmeye devam ettikçe de Peri'nin Kalemi'nden daha çok böyle yazılar çıkar. Sonra da altına şu yazıyı yazarım.

Gelenin Gideni Aratmadığı Tek Yer Victoria Secret Defilesi Değil, Spartacus'un Arenasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...