3 Mayıs 2011 Salı

Visitors: "Bir Uzaylı Dizisi Ne Kadar İlgi Çekici Olabilir? "



"We are of peace. Always..."

Bir sabah uyandığınızda mavi gökyüzünü kaplayan uzay gemileriyle karşılaşsanız ne yapardınız?

Geçen ay dizi listemde bir uzaylı dizisi olan "Visitor" ya da kısa adıyla "V" vardı. Aslında uzaylılarla ilgili yapımlar bana biraz klişe gelir. Nedeni ise çok basit... Uzaylıların önce dost ayağıyla gelmesi, dünyalıların güvenini kazanması ve sonra da dünyayı işgal etmesi konu edilir. Bu nedenle genelde uzaylılarla ilgili yapımlardan uzak durmaya çalışıyorum. Ancak V benim fikrimi değiştiren yapımlar arasında desem yeridir.

Visitor^s da bir sabah dünya güne 29 uzay gemisi ile merhaba diyor. Bu gemiler çeşitli ülkelerin, bazı şehirlerine konuşlanmışlar. Tam bir kaos yaşanırken ziyaretçilerin güzel lideri Anna bir konuşma yaparak, niyetlerinin barış olduğunu, zarar vermek için gelmediklerini, yakın zamanda insan liderlerle temasa geçeceklerini belirtiyor.

Nitekim onların dost olduklarını düşünenler çok fazlaysa da, küçük bir grup insan onların iyi niyetle buraya gelmediklerini düşünüyor. Anna ve ziyaretçiler dünyaya yerleşmek için elindeki tüm imkanları -teknolojik faaliyet, sağlık alanındaki başarı v.b.- kullanarak insanların güvenini her geçen gün kazanırken, bu küçük grupta ziyaretçilerin burada olma amaçlarını çözmeye çalışıyorlar.

İlginç olan bir şey var ki o da ziyaretçilerin hepsinin ya güzel ya da yakışıklı olması... Hiçbir özelliği olmasa bile çekici bir yanları var. Sanki bir elden çıkmışcasına kusurlu ziyaretçi bulmak imkansız...

Dizi aslında 80'li yıllarda TRT'de yayınlanan Ziyaretçiler'in yeni versiyonu. ABC kanalı Lost'tan sonra bu dizinin tutacağını düşünmüş sanırım. Bence heyecanlı bir 3. sezon olursa bence dileği gerçekleşebilir.

Yapım, çok klişe bir şekilde başlasa da bölümler ilerledikçe heyacan dozunun arttığını söyleyebilirim. Nitekim ziyaretçilerin aslında pek de iyi niyetli olmadıkları zamanla anlaşıldı. Ben 2 sezonu bitirdim ve dizi öyle bir yere geldi ki 3. sezon şimdiye kadar yayınlanan en heyecanlı bölümlere gebe gibi görünüyor. Görsellik açısından bir diziye oranla iyi bir iş çıkartılmış, ancak uzay gemilerinin kalkış ve iniş hareketleri sırasında daha kaliteli bir çalışma yapılabilirdi.


 Ziyaretçilerin Kraliçesi Anna, elbette ki dizinin temel taşlarından... Güzel, akıllı, etkileyici ve çok zeki... Bir planı varsa bunun yanında beş tane yedek planı mevcut. Aynı zamanda çok acımasız... Amacına ulaşmak için yapamacağı şey yok. Eğer o ölürse dizi biter. Bu kadar açık konuşuyorum. Karaktere can veren Morena Baccarin ise şimdiden benim favorilerim arasına girdi. Umarım kendisini daha fazla yapımda görebiliriz.


Erica Evans bir FBI ajanı ve nedeni bilinmedik bir şekilde ziyaretçiler onun oğluyla yakından ilgili... Erica hem bu sebeple hem de insanlığı kurtarmak için ziyaretçilerin planlarını çözmeye çalışıp, bir yandan da onları koruma görevini üstleniyor. Erica rolü için aslında Lucy Lawness'a teklif götürülmüş, ancak kendisi Spartacus için zaten anlaşma yaptığından rolü Elizabeth Mitchel kapmış.  

Ryan Nichols ziyaretçilerden biri ama o ihanet eden bir ziyaretçi. Sessiz süren savaşta insanların yanında... Bir insana aşık olunca olması gerektiği yerin insanların yanı olduğuna karar veriyor. Ziyaretçi olması nedeniyle birçok bakımdan yararı olan bir asker...


Jack Landry bir peder ancak ziyaretçilerin amacını anladığında savaşa katılacak kadar cesaret ve erdem sahibi... Peder olmanında ayrıcalığıyla insanları ziyaretçilere karşı uyarıyor.


Kyle Hobbes eski bir asker ancak bu yönünü kötüye kullanan bir adam. Ziyaretçilerin peşine düştüğünü anladığında o da savaşta insanlar için çalışıyor. Birçok yerde eli olduğu için en etkin isimlerden biri olduğu söylenebilir. Grup içinde benim favorim diyebilirim. Oyunculuk babında da kötü adam rolünü çok güzel oynuyor. Siyah tişörtleri ise saymakla bitmez.


Aslında hikayenin kilit isimleri Ericâ'nın oğlu Tyler ve Anna'nın kızı Lisa... Anna planı doğrultusunda Lisa'yı sürekli Tyler'ı göz hapsinde tutması için kışkırtıyor. Erica ise oğlunu onlara karşı sürekli uyarıyor. Sonuç olarak Tyler ve Lisa arasında bir şey doğmasına engel olamıyorlar.

 Tavsiye eder miyim? Eğer uzaylı yapımları ve oyun içinde oyun dönen yapımları seviyorsanız bir şans vermenizi tavsiye ederim. Zaten kadın karakterlerin daha baskın olduğu yapımları seviyorsanız dizi tam size göre... Benim puanım ise 10 üzerinden 7.5...

Ayrıntılı bilgi içerir.

Dizi 2. sezonun finalini öyle bir yaptı ki insanlar bu savaşı nasıl kazanacak diye düşünmeden edemiyorum. Ryan, Diana, Tyler öldü, Kyle ortalarda yok. Lisa, bir yere hapsedildi. Tek umutları belki Joshua olabilir ama o da müttefiki olmadan pek bir şey yapamaz. En kötüsü ise Anna'nın Ryan'ın yarı insan yarı ziyaretçi kızı sayesinde saadetini insanlara da verip onları da ziyaretçiler gibi kendisine bağlaması... Artık insanlar ziyaretçilerin kötü olduğunu bilse bile Anna'ya sadık kalacaklar. 

Benim teorim ise Anna'nın Ryan'ın kızı nedeniyle insani duygulara giderek kendini kaptırması... Nefret ettiği insan ruhu ve insani duygular Ryan'ın kızı sayesinde onun bedeninde yerini buluyor. Sadece bu durumdan haberi olduğunda çok geç kalmış olacak. 

4 yorum:

  1. Çok ilginçtir ki, ben bu dizinin yorumlarını bir yerde vampirlerle ilgili okuduğunu duymuştum. Ne büyük yanılgıymış meğersem, uzaylılar ile vampirler ne kadar birbirine yakın olabilir ki? :D

    İzleme listeme aldığım dizi oldu. Ama bakalım vakit ayırıp, bütün sezonları ardarda izleyebilecek miyim, sezonları cuk cuk diye yutunca keyif barım tam yükseliyor da :) Bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Sanırım vampirlere benzetmeleri ziyaretçilerle benzer özellik taşımaları. Uzaylıların da gözleri sarı oluyor ve hepsi bir yönden çekici. Üstelik insanlardan güçlüler...

    Başlarda bu dostluk muhabbeti sıkabilir ancak 2 sezonda bol hareket, aksiyon var. :) İzleyince sen de göreceksin.

    YanıtlaSil
  3. ABC yine yaptı yapacağını ve dizi yayından kaldırıldı...

    YanıtlaSil
  4. Eğer yeni seri ziyaretçilerin 80'li yıllarda çekilen dizisi kadar sağlam olsaydı yayından kalkmazdı. Zaten final dedikleri yerde 80'lerin baş kötüsü Diana'yı Anna denilen yeni kraliçe öldürüyo ki o aşamada benim için mantıksal kısmı bitti dizinin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...