20 Nisan 2011 Çarşamba

2011 Tecavüz Modası Devam Ediyor...


Ekonomi de bir terim vardır: Arz-talep meselesi denir buna. En basit haliyle bir mala ne kadar alıcı varsa o kadar üretim olur. Benim üniversite birinci sınıf Ekonomiye Giriş dersinden edindiğim en genel tanım buydu.

Her sektörde -makine, kimya, endüstri v.s.- olduğu gibi dizi ve sinema sektöründe de bu arz-talep meselesinin var olduğuna inanıyorum şahsen. Reyting denen tek dişi kal(ma)mış canavar ne yazık ki bizim sandığımıdan çok daha kuvvetli...

Bir dönem -ilkokula gittiğim yıllardı yanlış hatırlamıyorsam- her kanalda Küçük Emrah modunda Küçük Onur, Küçük İbrahim gibi çocukların zorlu yaşam mücadelesini anlatan diziler mantar gibi türemişti. Kardeşimle çizgi film izlemek için hangi kanalı açsak; işsiz bir baba, sürekli ağlayan hasta bir anne ve çalışıp evin geçimini üstlenen bir abi vardı yapımların konusunda... Çok şükür bu moda günümüze kadar önemini yitirdi de en azından bizden sonraki nesil bu kirlilikten kurtulmuş oldu.

İnsanlar bu kirlilikten kurtulsa bile daha kötüleriyle karşılaşılmadı değil. Önce mafya dizileri çıktı, gençler birbirine benzemeye başladı. Sokaklar siyahlar giyip, kavga eden tiplerle doldu. Sonra kadınlara değdi o kirli elleri. Bir bayan için en küçük düşürücü hakaretten yola çıkıp tecavüzleri gündeme getirdiler.

Öyle ki +13 hatta +18 olan dizileri prime time saatinde küçük çocukların izleyebileceği bir saatte bile yayınladılar. Önce "Fatmagül'ün Suçu Ne?" ile girdiler hayatımıza. Sonra "Bitmeyen Şarkı"daki Feraye ile devam ettiler. Tam bitti artık denirken Canan çıktı ortaya... Daha kendimize yeni gelmişken her zaman bir aile dizisi olarak lanse edilen -ki takip ettiğim tek Türk dizisidir- "Öyle Bir Geçer Zaman Ki" de yaşadık en büyük şoku... Üstelik küçücük bir çocuğun da reyting uğruna feda edildiğini görerek...

Bütün bunlardan sonra anladım ki bizim konuştuklarımız, bildiklerimiz, gördüklerimiz tamamen yalanmış. 2011 yılı televizyonlarda tecavüz modasıymış. Yapımcılar, senaristler elbette haklılar... Biz istiyoruz, izliyoruz onlar da kendilerine düşeni yerine getiriyorlar.

Bu moda halen devam ederken merak ediyorum acaba bir sonraki tecavüz sahnesi hangi dizimizde görünecek? Fikri olan?

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...