21 Mart 2011 Pazartesi

Peri'nin Ebay'den Alışveriş Fobisi


Başlığı yanlış okumadınız. "Peri, yapma Allah'ını seversen. İnternetten yaptığın onca alışverişin yazılarını buradan okuyoruz. Dalga geçiyorsun herhalde." dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ancak gerçek bu...

Hani bazen alışveriş yaparken rastlarsınız. Dükkanlarda satıcıyı sinir eden, elli tane soru soran, olmadık işler çıkartan alıcılar vardır. Normalde böyle bir insan değilim çok şükür ancak konu internetten alışverişe geldiğinde kılı kırk yaran, sitelere olur olmadık sorular soran biri haline dönüşüveriyorum.

Bunda yadırganacak bir şey yok aslında. Sonuç olarak internetten alışveriş ne kadar güvenli de olsa her zaman risk taşır. Ben elimden geldiğince bu riskleri en aza indirmeye çalışıyorum. Kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşarak benim durumumda olan insanlar varsa en azından yardımcı olmaya çabalıyorum. Umarım başarılı oluyorumdur.

Buradaki internetten alışveriş paylaşımlarımı da göz önüne alırsak şimdiye kadar Strawberry, Cosme-de, Elf Cosmetics, Cheapsmells, İdefix, Gittigidiyor gibi birçok siteden alışveriş yaptım. Bahsetmediklerim de cabası... Bu kadar deneyime rağmen hala cesaretlenip Ebay'den tek ürün almadım, alamadım. Bırakın almayı üye bile olmadım. Ebay'den alışveriş hakkında o kadar çok yazı okudum ki anlatamam. Eğer başka bir site hakkında bu kadar yorum okusam sanırım sitenin yöneticiliğine falan alırlardı beni.

Aslında böyle düşündüğüm zaman çok cesaretsizim diyorum bir yandan, diğer yandan da "Kızım ebay çok güvenli bir site değil sanki." diye kendi kendimi vazgeçirmeye çalışıyorum. Elbette benim de bu siteden alışveriş yapmamam için belli nedenlerim var. Alışveriş yapmak için olan onca nedenin önüne geçiyor ve beni bu siteden alıkoyuyor.

Gelelim alışveriş yap(a)mamamın nedenlerine;

İlk olarak bu Paypal sistemi düşündürüyor beni. Bilmeyenler için bir not: Paypal, Ebay'in sistemine bağlı bir ödeme şekli aslında, daha doğrusu bu şekilde başlamış öyküsü. Daha sonra birçok sitede, bu Paypal hesabını, ödeme sistemine dahil etmiş. Kredi kartınızı Paypal hesabınıza kabul ettirip, onaylatıyorsunuz. Alışverişlerinizde bir daha kredi kartı v.s. uğraşmıyorsunuz. Ödemeleriniz Paypal hesabınızdan yapılıyor ve kredi kartınızdan bu yolla çekiliyor.

Güya hem alıcıları hem de satıcıları korumak amacıyla yapılmış bir sistemmiş bu. Bana kalırsa sistemin kendini korumak için aldığı bir yöntem. Üstelik Paypal'da hesap açarken küçük bir meblağ kartınızdan çekiliyor. Eğer biraz uğraşırsanız bu küçük miktarı geri alıyorsunuz. Ancak milyonlarca kullanıcıdan bu küçük ayrıntıyla uğraşan çok az olduğu için vurgunun ne boyutlara ulaştığını varın siz düşünün.

Paypal'ın bir de şu yönü var. Diyelim ki benim iki kredi kartım var ve sadece biri Paypal hesabına tanıtılmış. Eğer bir ürünü diğer kartınızla almak istiyorsanız önce Paypal hesabına kartınızı tanıtmanız gerekiyor. Bu durumda sorun yaşayan birçok insan olduğunu okudum ben. Ne kadar doğru belki bilenler yorumlarında yazar.

Paypal'a kayıt olduk. Hesabımızı açtık. Ebay'e de üyelik tamam. Şimdi geldik alacağımız ürüne. Ebay'de de dolandırıcılar çok fazla elbette. Ben bile şöyle bir gezindiğim halde birçok ürünün sahtesini buldum. Özellikle Çinli satıcılara çok dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda en azından eleyeceğim ürünleri biliyorum.

Satıcılar kısmı sorunlardan biri... Gerçi burada feedback mekanizması devreye giriyor ve en azından bize satıcılar hakkında ufak da olsa ipuçları veriyor.

Ekşi sözlük'teki Ebay yorumlarından birinde şöyle bir durum gelişmiş. Gönderilen ürünün sahte oluğunu anlayan Ekşi Sözlük yazarı, eksi puan vereceğini söylemiş. Birkaç mesajlaşmadan sonra satıcı istediği ürünü göndereceğini, aynı zamanda parasını iade edeceğini hatta hediye falan da vereceğini söylemiş. (Bu ne kadar doğru bilemem tabi.) Bunun üzerine bizim yazar böyle bir şey istemediğini, başından bu olayı buraya vardırana kadar düşünmesi gerektiğini belirtip eksiyi vermiş. Üstelik bu satıcnın %99'luk bir feedbacki varmış. Varın gerisini siz düşünün.

Ayrıca kargo meselesi... Çoğu kayıtsız postayla gönderildiği için Allah'a emanet geliyor. Kargonuzun kaybolma olasılığı çok yüksek. Zaten elektronik, oto yedek parçası alamayacağımıza göre kayıtlı postayla gelmesi de biraz saçma. Öyle olacak olsa zaten Ebay'den aldığımız ürünün bir anlamı kalmıyor.

Bu kadar şey saydım belki Ebay'den alışveriş yapanlar bile bu okuduklarından sonra ne yaptık biz diyebilirler. Gerçi bu bahsettiklerim çok kıyıda köşede kalmış mevzular. Milyonlarca alışveriş yapan insandan çok çok azının başına gelmiştir.

Peki Ebay'de beni çeken neler var? (Burada kozmetik alışverişlerimden bahsettiğim için sadece bu konuda olan düşüncelerimi belirteceğim. )

Üstte belirttiğim sitelerdeki tüm ürünleri hatta orada bulamadıklarınızı bile Ebay'de bulmanız mümkün. Onca marka, bir sürü çeşit, yeni çıkan ya da artık antika olmuş koleksiyonlar... İnsanın başının dönmesi gayet normal...

Diğer bir avantajı da fiyatlar... Üstteki sitelerde satılan ürünlerin çoğunu Ebay'de daha uygun fiyata bulmanız mümkün. Tabii daha pahalı çıktığı da oluyor ama genelde daha düşük fiyatlar göze çarpıyor.

Açık artırma sistemi var bir de. Ürün için belirtilen süre içinde en iyi rakamı veren ürüne sahip oluyor. Tabii bazen uçuk rakamlara çıkılsa da bazen de ürün değerinin çok altında bir rakama alıcı bulabiliyor. Gerçi bu benim tarzımda bir alışveriş değil. Ben aldığım ürüne vereceğim rakamı iyi bilmeliyim.

Diyelim bir ürün alacaksınız. Arattınız ve zilyon tane satıcıda ürünün olduğunu gördünüz. Türkiye'ye gönderim yapanlardan hangisini isterseniz seçme şansınız var. Dahası göndermeyen satıcılarla görüşüp TR'ye ürünleri göndermelerini isteyeblirsiniz.

Bu ve buna benzer avantajları ve dezavantajları mevcut sitenin. Şimdi baktım da bayağı uzun bir yazı olmuş. Aslında böyle uzun yazıları sevmeyen birisi olarak eğer bitirebilen varsa ya da bu konuda kendi fikirlerinizi paylaşmak isterseniz lütfen paylaşmaktan çekinmeyin. Sanırım biraz cesaretlendirilmeye ve yalnız olmadığımı bilmeye ihtiyacım var.  

4 yorum:

  1. :) Ben de ilk alışverişimde çok korkuyordum değindiğin noktalardan. Ancak Ebay bir kullanmaya başlayınca rahatlığı ve kullanma kolaylığı ile alışkanlık yapıyor.

    Yalnız dediğinde eksik bir nokta var. Paypal aldığı tanıtım parasını (ilk baştaki) otomatik yatırıyor.Uğraşmana gerek yok ki. Paypal hesabına kartı tanıtmada hiç bir sorun yok.
    Ekstredeki son 4 haneyi yazın diyor, yazıyorsun olay bitiyor.

    Çin'li satıcılardan defalarcaaaaa alışveriş yaptım. Tekinde bir problem yaşadım. Onda da Paypal 'dan dosya açtım satıcı adına, hallediverdi 3 günde. Yani sıkıntı olmaz. Orta derece (insanlarla iletişim kuracak kadar) ingilizce ile hallediliyor herşey. Ayrıca şu ana kadar ki cheapsmells, strawbberrynet ve daha onlarcasını da paypal ile yapıyorum. Sorunsuz.

    Bir de belirtmem de fayda var. Türkiye'de mağazalarından aldığım ama kusurlu çıkan malları geri iade etmek için, mahalle mahkemeleri bilmem ne uğraşmıştım.Ama yurtdışı alışverişlerimde şikayetime eklediğim bir fotoğraf, paramın iade edilmesi ya da ürünün yeniden gönderilmesini sağlıyor. İhtiyaçlar göz önüne alınıp en karlı ve makul olanı ile alışveriş yapmak en güzeli. Ve bu yüzden yurdışı alışverişi her zaman ilk tercihim oluyor :) Anladığım kadarıyla ince elekyip sık dokuyorsun. Ama inan paypal ve ebay ile sorunsuzca yapabilirsin alışverişlerini.

    YanıtlaSil
  2. sonuna kadar okuyup bitirdim :)) güzel bir analiz yapmışsın gerçekten..internetten alışveriş yapıyorum ama ebayı denemedim bahsettiğin sebeplerden dolayı cesaret edemedim henüz

    YanıtlaSil
  3. @Miskin Kek yorumun için çok teşekkürler. Böyle bir cevaba gerçekten ihtiyacım vardı.

    İlk ödeme adına belirttğin nokta doğru aslında. Ektrendeki 4 haneli rakamı giriyorsun. Ancak bua dikkat etmeyen insanlarda var. Ben daha çok o yönüne vurgu yapmıştım. Daha dikktli olmamız açısından.

    Açıkçası Ebay'den korkmamı bir ndei de alışverişkolik yanımı fazlasıyla ortaya çıkarıyor olması. Gördüğüm onca ürün beni delirtiyor dsem yalan olmaz.

    Çinli satıcılar içinse şöyle bir çözümüm var. Eğer marka diye tabir ettiğimiz pahalı bir ürün almayacaksam ilk tercihim ucuzluğundan dolayı onlar olacak. :)

    Türkiye'deki sistemle ilgili de düşüncelerine katılıyorum. Değil iade almak üründe hata varsa bile müşterinin üzerine atmaya, kullanıcı hatası deyip üstüne yatmaya çalışıyorlar. Yorm için tekrar teşekkürler. En azından yalnız olmadığımı biliyorum artık...

    @Gök, aslında çok daha detaylı anlatabilirdim ama bu sanırım biraz işkenceye dönüşürdü. Eğer bir gün Ebay'den alışveriş yaparsam uzun uzun burada yazacağım. Benim gibilere örnek olsun diye... :D

    YanıtlaSil
  4. benim sıkıntım farklı ingilizcem yok bu sebeple üye olamıyorum cesaret edemiyorum çeviriyle falanda uğraşmak istemiyorum :(

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...