15 Mart 2011 Salı

Yabancı Markalar ve Fiyat Sorunsalı


Lütfen bunu okumayı bitirebilen kim varsa bir-iki cümle bir şeyler yazabilir mi bir zahmet? Çünkü yalnız olmadığımı bilmek istiyorum.

Çok şükür ki konu kozmetik ürünleri olduğunda yerli de olsa yabancı da olsa ayırt etmeden kullanan, her çıkan ürünü ekonomik durumum elverdiği ölçüde ihtiyacım olduğu kadar almaya çalışan biriyim. Arada benim de kendimi aşıp, alışverişleri abarttığım dönemler oluyor ama kendimi frenliyorum. Neyse ki şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.

Yerli ürünleri zaten bütün kozmetik satan yerlerde bulmamız mümkün. Hatta indirim günlerinde fiyatların çok uygun rakamlara düştüğünü birçok kez gördüm. Böyle dönemde çıkan fırsatları da kaçırmamaya çalıştım. Promosyonlar ise az-çok hepimizin hoşuna gider. Hediyeler falan kim sevmez ki?

Ancak konu yabancı markalara geldiğinde iş birazcık değişiyor. Ben yabancı marka bir ürün alacaksam elimden geldiğince internetten almaya özen gösteriyorum. Bir örnek vereyim. Cheapsmell sitesinden aldığım Max Factor Creme Puff'u daha önceden bir dükkanda sormuş fiyatının 49 TL civarında olduğunu öğrenmiştim. Ufak bir araştırmadan sonra Cheapsmells'ten ürünü £4.49'ya satın aldım. Tabii bunun üzerine kargo bile eklense 49 TL gibi bir rakam çıkmıyor.

Şimdi aklınıza şu soru geliyor. Gümrük var, dükkan kiraları var, Türkiye'ye markayı getiren şirket var. Elbette ki onlarda kar paylarını almak zorundalar. Haklılar.

Batı markalarını bulmak yine bir şey. En azından dolar üzerinden olduğu için fiyatlar çok yüksek rakamlara çıkmıyor. Uzak Doğu ürünleri ise tam bir sorun. Ben özellikle Japon ürünlerine şu ara gözümü dikmiş durumdayım. Kanebo için deliriyorum ancak ne yazık ki bulduğum sitelerde de fiyatlar çok düşük değil.

Japon bir arkadaşıma hem markayı sorup hem de tavsiye istedim. Üstelik Japonya'daki satışlarını falan da sordum. Bana Kanebo'nun Japonya'da çok ünlü olduğunu, bizim yerli markalar gibi her yerde satıldığını, üstelik oradaki herkesin ürünleri satın alabildiğini söyledi. (Şimdi deprem falan kimse kozmetik düşünmez ama Japonya'yı da anmış olduk.) Kanebo'nun bir ruju orada da yaklaşık 50 TL civarında. Ancak onların gelir düzeyleri, ekonomik durumları bizden kat kat yüksek olduğu için (Kişi başı düşen milli gelirleri bizimkinin yaklaşık 40 katı kadar) orada Ayşe Teyze de alabiliyor, Fatma Abla da... Anlaşılan...

Memlekette onca sorun var. İnsanlar bir de bununla mı uğraşacak diyebilirsiniz. Ben de zaman zaman böyle düşünüyorum ama şunu da belirtmek isterim. Dünyadaki en pahalı benzini alan ülke biziz. En ağır vergileri ödeyen yine biziz. (Temel ihtiyaçlarda %8, lüks ürünlerde-mobilya,kozmetik gibi- %18) Şimdi ben bu yazıyı yazıp tepkimi blogumdan gösterdiysem haksız mıyım?

İki yanlış bir doğru etmez. Vergi kaçıranları haklı görmüyorum ancak küçük esnafın belini giderek büken ve onları vergi kaçırmaya iten bu sisteme de en azından buradan seslenmek istiyorum. Siz vergileri bu kadar abartmasanız emin olun şimdi aldığınızdan çok daha fazlasını zaten halk size fazlasıyla verecektir.

Uzun bir yazı olduysa özür dilerim. Sadece içimi dökmek istedim. Sanırım biraz da olsa rahatladım. Sizin de tepkilerinizi okumak isterim.

Yorumlar FORA!!!

3 yorum:

  1. Size katılıyorum. Türkiye'de sürekli herşeye zam sürekli vergi artışı fakat maaşlardan bahseden yok. Kozmetiktede bunun etkisini çok net bir şekilde görüyoruz. Üretilen ürünler elbette kendi ülkelerinde daha uygun bir fiyatla satılır. Dış pazara açıldıkça, araya aracılar girdiği için bir miktar fiyat artışı elbette olacaktır ama aradaki bu uçurum abartı değil mi?? Ben bir üniversite öğrencisi olarak henüz kendi paramı kendim kazanmıyorum fakat kendi paramda olsa göz göre göre o ürünlere o parayı vermem. Onun yerine ya iyi indirimleri yakalamaya çalışıyorum ya da Türk malı kullanıyorum.

    Bu kadar zengin kaynaklarımızla, üretken bireylerimizle bu durumda olmamız gerçekten çok üzücü.

    YanıtlaSil
  2. çok haklısın yalnız değilsin aynı ürün burda kaç para internetten kaç paraya almışsın.. kargosu ne kadardı ki acaba

    YanıtlaSil
  3. @Nite, ben de çalışıyorum ama dediğin gibi o parayı nasıl kazanıyorum gel de bana sor. Harcarken de mecburen kılı kırk yarıyorum. Üstelik kozmetik ürünlerin içine konan malzemeler az çok aynı...

    @Gök, ben airmaille almıştım. Çok güvenli değil ama sorunsuz elime ulaştı.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...