6 Eylül 2011 Salı

Yurtdışından Alışveriş Hakkında Birkaç Bilgi ve Sorun!


Hepimizin -özellikle yurtdışından sıklıkla alışveriş yapan bizlerin- az çok ilgilendiği alışveriş yasağı ne yazık ki devam ediyor. Mahkeme bizim aleyhimize sonuçlanmış gibi görünse de ben umudumu yitirmek istemiyorum.

Bu yazıyı yazma amacım aylardır dile getirilen şeyleri tekrarlamak değil. Ben bu süre boyunca büyük firmalardan -ki onların ne olduğunu siz de biliyorsunuz- kesinlikle alışveriş yapmadım. Hatta bunu fırsat bilip fiyatlarını yükselten markalardan da alışverişi kestim. Aman rimelim, fondötenim bitti diye kimse de krize girmez. Ben de girmedim. Eğer zorda kalırsa, herkes muadillerini de çok rahat kullanabilir.

Şu an netten ve çevremden edindiğim bilgiler açısından değerlendirirsem, birkaç noktaya değinmek istiyorum. Yasak özellikle Strawberry paketlerini esir almış durumda. Binlerce paket gümrükte geri gönderilmek için hala bekliyormuş. Strawberry'nin kurdelalı paketlerinin damgalı eşek muamelesi gördüğü kesin. Diğer sitelerin paketleri hakkında bir şey söyleyemiyorum ama edindiğim bir bilgiyi de paylaşmadan geçemeyeceğim.

İş yerime benim paketlerimi getiren ve artık neredeyse tanıdık gibi olduğumuz postacı amcaya -ki akrabalığımız falan yok sadece saygı babında o şekilde hitap ediyorum- birkaç şey sordum. Benim gibi ürün getirten var mı, hala geçiş sağlanıyor mu dediğimde, bana elbette olduğunu hatta büyük poşet ya da çuvallarla ürün geldiğini söyledi. Nasıl gümrükten geçtiğini sorduğumda ise, buna yönelik Gümrük Müşavirliği'nde eğer isminiz kara listedeyse paketlerinize el konulduğunu, sizi arayıp çağırdıklarını ve paketi yanınızda açtıklarını belirtti. Ayrıca yakınlardaki iş yerlerinden birinde çuvalla besin takviyesi getirtip satan birinin yakalandığını ve ceza yediğini de öğrendim. Kozmetik dışında cep telefonu, bilgisayar ve elektronik eşya getirtenler de azımsanmayacak kadar fazlaymış.

Benim burada kafamı karıştıran madem yasak var neden düzgün işlemiyor? Neden bütün paketlere el konmuyor? Neden sadece bazı sitelerin -Strawberry gibi - ürünleri yasaktan nasibini alıyor? Bu yasak ilk çıktığında devletin bunu yürütmeye yönelik gerekli donanımı olmadığını okumuştum birkaç yerde. Görünen o ki sanırım söylentiler doğru.

Peki, ben ne yapacağım?

Fırça, sünger gibi gerekli gördüğüm ürünleri yine internet üzerinden almaya devam edeceğim. Çünkü, kozmetik kapsamına girmediği için yasak onları içermiyor.

Gelelim, yıllık beş kez sınırlama getirilmesine... Açıkçası siparişlerinizi, arkadaş ya da akrabalarınız adına verebilirsiniz. Ben annem ya da kardeşim adına vermeyi düşünüyorum. Çünkü onların istedikleri şeyleri zaten hep ben sipariş veriyordum. Şimdi olay tersine döndü.

Bunları söylüyorum ama bu demek değil ki gümrüğe takılmayan paketler varmış sizinkiler de takılmaz. Bilmiyorum. Zaten yasak besin takviyesi ve kozmetik ürünlerini içeriyor. Tabii son durumda edindiğim bilgiye göre kotayı da düşürmüşler. Ben zaten yurtdışındaki arkadaşlarımı devreye sokacağım. Eğer sizin de yurtdışında yaşayan akraba ya da arkadaşlarınız varsa onlardan yardım alabilirsiniz.

Bu yazı kimseyi töhmet altında bırakmak amacıyla yazılmamıştır. Sadece kendi düşünce ve görüşlerim vardır. Birkaç forumda ve blogda gördüğüm ve gerçekten üzüldüğüm tehdit amaçlı yorumlar olacak mı çok merak ediyorum. Lütfen yazın da görelim.

Son olarak daha önceden yurt dışından aldığım ya da arkadaşımın getirdiği ürünleri burada tanıtıp tanıtmamak konusunda biraz kararsızım. Bu yasağın bir gün kalkacağını ya da o ürünlerinde ülkemize geleceğini ümit ediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

7 yorum:

  1. Gıcıklıklarının strawberry ve victoria's secret gibi büyüklere karşı olduğu belliydi zaten kozmetik yasağı için bakarsak. Postacı amcadan öğrendiklerin de çok iyi olmuş. Teşekkürler... :)

    YanıtlaSil
  2. O kadar nefret ettim ki bu yasaktan bu adaletsizlikten, başkalarının çıkarlarından :/ Eskiden alışveriş yaptığım sitelere ara ara bakarak resmen kendime işkence eder hale geldim :D İnşallah bir şekilde iyi bir düzenleme yapılır da eskisi gibi en azından kozmetik ürünlerini uyguna alabiliriz.. Kaldı ki olay sadece uyguna alma meseleside değil bazı markalar, ürünler zaten ülkemizde bulunmuyor :/
    Güzel bir yazı olmuş Pericim , umarım en kısa zamanda güzel gelişmeler olur^^

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Yeni çıkan yasaya göre kozmetik vb. ürünlerin girişinin kesinlikle yasaklandığı bir gerçek ama bu uygulama genelde büyük şehirlerde geçerli oluyor, küçük taşralardan geçiş yapabiliyor. Bütün iş gümrükte bitiyor. En önemli konu yurt dışından yapılan alışverişte büyük kutu ve takipli postaların takılma olasılığı çok yüksek oluyor. Takipsiz posta ile istendiğinizde aldığınız ürün kargo muamelesi görmüyor posta olarak geçtiği için takılmadan gelme olasılığı çok yüksek.(takipsiz olduğu için kaybolma riski var ama %80 ihtimalle size ulaşır.)
    Kota uygulamsı tam olarak uygulamaya başalnmadı diye biliyorum ama daha önce 150 euro olan limit 75 euro düşürüldü diye biliyorum. Yurt dışından alışveriş yapılmaması için ellerinden geleni yapıyorlar, inşallah bir gün bu durum tersine döner.

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle düşüncelerine katılıyorum, bu yasa o kadar mantık dışıki, tamam besin takviyesi biraz daha mantıklı en azından sağlıkla ilgili birşeyin denetimsiz geçmesini engelleyebilir ama strawberry den bir pudra almanın ne gibi zararı olabilir???O kadar sinirlendimki şöyle bir çözüm düşünüyorum y.dışında yaşayan samimi arkadaşlarım var, acaba strawberry de ödeme kart bilgilerine kendi adımı adres bilgisine y.dışında yaşayan arkadaşımın adresini versem bir sorun çıkar mı?

    YanıtlaSil
  5. Yorumlar için sağolun kızlar

    @FashionandMakeupFreak haklısın. Sırf Strawberry'nin önünü kesmek için yapıldı bunlar.

    @Outlet Makeup ben bu yasağın eninde sonunda bir şekilde kalkacağını düşünüyorum. Olmadı her şeye çözüm bulan yurdum insanı onu da esnetmenin bir yolunu bulur.

    @Adsız Benin bahsettiklerimin çoğu da kayıtsız posta zaten. Ancak kayıtlı postayla gelenler de mevcutmuş. Gümrükteki adamın ruh haline bağlı sanırım iş.

    @Lame ben bu dediğinin sorun çıkartacağnı düşünmüyorum. Hiç yapamadın onlar adına sipariş verirsin. Sonuçta arkadaşlarını bilgilendirdiğin sürece bir sorun olmayacaktır.

    YanıtlaSil
  6. Wallaha ben getirttim .. benim bildigim satmak icin getirilmiyorsa problem yasanmiyor ben fotoraf makinasi getirtim gumruk islemlerinide onlar halletti. hicbir problem yasamadim . www.nyc.com isteyenler icin oneririm yari fiyatina geldi Ebay ve Amazondan alisveris yapip bu firma sayesinde yonlendirebiliyorsunuz..Tek getirtemedigim telefon :( bu konuda bir fikri olan varsa benimonerdigim gibi bir yol onerirse sevinirim..

    YanıtlaSil
  7. Alisveris Yapmak

    Anketimi doldurmak için birkaç dakikanızı ayırabilir misiniz?

    Bu anketin amacı siz deǧerli müșterilerimizi tanımak ve görüșleriniz doǧrultusunda size daha iyi hizmet vermektir. Ilginize teșekkür ederiz

    http://www.surveymonkey.com/s/ZZCY9HN

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...