22 Mart 2011 Salı

Yoksa Siz Hala "Spartacus"'ü İzlemediniz Mi?


Başlıktan da anlaşılacağı gibi bu yazımdaki konumuz blogumda yer verdiğim dizilerden biri Spartacus... Ancak bu sefer diğer yazılarımdaki gibi üstün körü değil detaylı bir anlatım var sırada...

Dizi aslında Howard Fast'in Spartacus adlı romanından uyarlanmıştır. Aynı romanın 1960 yılına ait bir sinema filmi de mevcuttur. Ben filmi henüz izlemedim. O yüzden iki yapımı karşılaştırma gibi bir lüksüm yok.

Dizi dünyasıyla az çok ilginiz varsa mutlaka bu Spartacus'u duymuşsunuzdur. İlk sezonu Amerika'da izlenme rekorları kırınca rüzgarı Türkiye'de de esti ve CNBC-E geçen yaz ilk sezonu yayınladı. Tabii bol sansürlü bir içerikle...

Yapım şimdiye kadar 1. sezon ve 6 bölümlük kısa bir ara sezonla izleyicisiyle buluştu. İlk sezonun ardından 2. sezonda hemen çekilmeye başlanacaktı ancak Spartacus'u oynayan başrol oyuncumuz kanser teşhisiyle ne yazık ki setlerden uzaklaşmak zorunda kaldı. 3. sezonun ise ancak 2012'de ekrana geleceği söyleniyor.

Bunun üzerine izleyiciyi de soğutmamak amacıyla 6 bölümlük Spartacus: Gods Of The Arena çekildi. Bana sorarsanız bu 6 bölümlük ara sezon dizi içinde mutlaka çekilmeliydi çünkü ilk sezondaki bir sürü boşluğun doldurulması ve seyircinin aklındaki onca sorunun giderilmesi gerekiyordu.

Peki hiç izlemeyenler için bu dizi neler vaad ediyor?

Eski Roma'daki gladyatörlerle ilgili olan birkaç film izlemişsinizdir. En azından 2000 yapımı Russell Crowe'ın başrolünü oynadığı Gladyator filmini duymayanımız yoktur. Dizinin konusu da bir gladyatörün doğuşu ve yükselişini anlatıyor. Trakyalı bir köle olan Spartacus'un Capua'ya getirilişi ile başlıyor. Spartacus karısını esir tüccarlarından kurtarmak için gladyator okulunun sahibiyle bir anlaşma yapıyor. Ancak işler pek yolunda gitmiyor ve Spartacus ileride büyük bir ayaklanmanın ilk kıvılcımını bu gladyatör okulunda ateşliyor.

Konu kısa ve öz haliyle bu... Dizinin en önemli oyuncularından birisi Zeyna'yı canlandıran Lucy Lawless ve Mummy serisinden tanıdığımız John Hannah'tır. Ayrıca yapımdaki diğer oyuncularda yetenekleriyle göz doldurmaktadır.  Ben özellikle Doctore rolündeki Peter Mensah'ın hem yüz hatlarına, hareketlerine, konuşmasına her türlü aşık olmuş biriyimdir. Köle kız Naevia, Capua Şampiyonu Crixus, her biri benim açımdan diziye kattıklarıyla gerçekten ekranda birer deve dönüşmüşlerdir.

Değinmek istediğim en önemli noktalardan birisi de dizinin tam olarak +18 olduğudur. Cinsel sahneler çok ağırlıklı olarak yer alıyor ne yazık ki. Ne yazık ki diyorum çünkü her türlü yapmda -sadece cinsellik olarak değil- her anlamda aşırıya kaçılmasını sevmeyen birisiyim. Gerçekten izlerken zorlandığım çok sahne oldu. Keşke biraz azaltsalarmış diye düşündüm ancak daha sonradan CNBC-E'deki birkaç bölümü izlediğimde kesinlen kısımlarla dizinin vermek istediği mesajı da kaçırmış oluyordunuz. Netten okuduğum yorumlarda da tek başıma olmadığımı gördüm. Gerçi CNBC-E bunu direk aldığı gibi yayınlasaydı sanırım kanalı yaklaşık bir ay yayına kapatırlardı.

Bunun dışında görsel efektler ve kanlı sahneler bolca yer alıyor dizide. Bu yönüyle de +18'i hak ediyor. Kesilip biçilen adamlar, kan gölüne dönen arena, kopan kol ve bacaklar gerisini siz düşünün... Ancak o döneme ait görüntüler tam anlamıyla yakalanmış. Bilgisayardan çıkmış bir iş olduğunu anlamıyorsunuz. Bizim en pahalı yapımımız olan Muhteşem Yüzyıl'ın sarayı bile bunun yanında Cin Ali çizimleri gibi kalır.

Konu olarak çok detaya girmek istemiyorum aslında. Çünkü aranızda izlemeyenler varsa işin heyecan kısmı kaçsın istemiyorum. Ancak sadece şunu söyleyebilirim ki, dolap içinde dolap dönüyor derler ya, öyle bir dizi bu Spartacus... Bir-iki bölümden sonra nereden nereye geldiğinizi anlamıyorsunuz bile...

Yapımda aslında gizlice verilmek istenen bir mesaj var. Hangi dönemde olursa olsun insanlara eşit haklar tanınması... İnsanca muamele edilmesi... Köle ve gladyatörlerin her türlü hakaret, işkence, tecavüz hatta daha da kötüsü yok yere öldürülmesini çok iyi işlemiş senarist ve yönetmen. Hani yukarıdaki paragrafta demiştim ya kanlı sahneler ve cinsel içerik diye işte o kısımlar olmasa kölelerin durduk yere ayaklanmasını kimse anlayamazdı.

Benim için Spartacus hem senaryosu hem oyuncuları hem de görsel efektleriyle unutulmaz yapımlar arasına çoktan girdi. İsterim ki herkes -yukarıdaki anlattığım nedenlerden nefret edenler olsa bile- izlesin. İzlettirsin.

Peki, Spartacus'u izleyen ya da izlemeyenler onun hakkında ne düşünüyor? Fikirleri alabilir miyiz?

6 yorum:

  1. Ben seviyorum Spartacus'ü. Çıplaklık gerçekten çok fazla ama beni rahatsız etmez böyle şeyler. Ben hala kan efektini sevemedim :D

    Gods of Arena'da harikaydı. Yeni Spartacüs ile beraber tam gaz devam edeceğiz sonbaharda :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de tam tersine cinselliğe takmış durumdayım. Alışamadım hal. :D :P

    Sezon bir an evvel başlasın istiyorum lütfen.

    YanıtlaSil
  3. ben başlamaya pek hevesliyim ama ortalıkta dolaşan iki adet Spartacus var. Hangisine başlayacağım bilmiyorum. Sırası nedir ya da birbirleriyle ilişkili midirler?
    Açık sahnelere takmam ben yahu hatta severim. Tudors da böyleydi. Götüren götürene :D
    Hele burda gördüğüm kadarıyla yakışıklı da bol. Göz ziyafeti çekeceğim :D

    YanıtlaSil
  4. Mavicim, Spartacus: Blood and Sand ilk sezon... Gods of the Arena ara sezonu... İlk sezonu izle önce ama ara sezonu da mutlaka izle. Geçmişi anlattığı için bol sürprizli oluyor. Bu yüzden orta karaktrleri var.

    İkinci sezon daha başlamadı ama dört gözle bekliyorum.

    YanıtlaSil
  5. dizi hakkında seninki gibi güzel yorumlar okuyorum bir çok sıkıcı diziye de inatla başlayıp inatla bitirdiğim oldu ama bu diziye baştan ısınamadım daha hiç izlemedim bu güzel yazı bile ikna edemedi beni:)

    YanıtlaSil
  6. millet cildirmis olmali. gelmis gecmis en iyi efekti ve seffaf sevismeleriyle 10 numara bir dizi. begenmeyen varsa gitsin sultan süleymani izlesin süleymanda iyi matrak oynuyor. kisacasi. cok begendigim bir dizi yapimcisi yabancida olsa yidigi öldürhakkini yeme. helal olsun avrupada bile izlenme rekorlari kiriyor. bravo cekimde megi gecen ve türkce,ye ceviren bütün kisilere. tesekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...